Program potravinářských úterků v r. 2019
ROK 2021
Po covidové přestávce, která trvala od března 2020 do června 2021:
datum konání : 26.9.2021
název: Výsledky kontrolní činnosti SZPI v době covidové
přednášející: Ing.Petr Cuhra, ředitel SZPI Praha
datum konání : 30.10.2021
název: Novinky v potravinářských technologiích
přednášející: doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., VŠCHT
ROK 2020
datum konání : 28.1.2020
název: Česká republika – země sýrů. Současný stav světového mlékárenství
přednášející: Ing.Jiří Kopáček, CSc. Českomoravský svaz mlékárenský
datum konání : 25.2.2020
název: Přehled řešených projektů výzkumu ve VÚPP se zaměřením na inovaci
přednášející: Ing.Milan Houška, CSc., VÚP
LEDEN, 29.1.2019
Téma: Kvalita konzumních brambor a rajčat v tržní síti v roce 2018
Přednášející : Ing.Jiří Fried, AHOLD (do června 2018)
datum konání: 26. 2. 2019
název: Průmyslově vyrobené potraviny – klady a zápory
přednášející: Prof.Ing.Jana Dostálová, CSc., VŠCHT
datum konání: 26. 3. 2019
název. Veterinární dozor – zkušenosti a výsledky
přednášející: Doc.MVDr.Antonín Kozák, Ph.D., MěVS Praha
datum konání: 30. 4. 2019
název: Výsledky kontrolní činnosti SZPI za rok 2018
přednášející: Ing. Petr Cuhra, ředitel SZPI Praha
datum konání: 28. 5. 2019
název: Mléčné výrobky, bakterie mléčného kvašení a probiotika
přednášející: Ing.Šárka Horáčková,CSc., VŠCHT
datum konání: 25. 6. 2019
název: Cukr a cukrovarnictví – dříve, nyní a v budoucnosti
přednášející: Prof.Ing.Zdeněk Bubík, CSc., VŠCHT
datum konání: 24. 9. 2019
název: Bludný kruh kvality potravin
přednášející: Ing.Jan Pivoňka, CSc., VŠCHT
datum konání: 29. 10. 2019
název: Budování novodobé historie retailu na bázi internetového prodeje
přednášející: Miroslava Vopatová, Rohlík.cz
datum konání: 26. 11. 2019
název: Česká republika – země sýrů. Současný stav světového mlékárenst
Program potravinářských úterků v r. 2018
LEDEN, 30.1.2018
Téma: České cechovní normy a co nabízejí spotřebitelům a výrobcům
Přednášející : Ing.Dana Gabrovská, Ph.D., Potravinářská komora ČR
ÚNOR, 27.2.2018
Téma: Výkonnost potravinářského sektoru
Přednášející : JUDr.Josef Mezera, CSc., Ing.Zdeńka Náglová, Ph.D., ÚZEI
BŘEZEN, 27.3.2018
Téma: Změny živin při tepelné úpravě potravin
Přednášející : Prof.Ing.Jana Dostálová, CSc., VŠCHT
DUBEN, 24.4.2018
Téma: Současný stav českého ovocnářství
Přednášející : Ing.Martin Ludvík, Ovocnářská unie ČR
Program potravinářských úterků v r. 2017
LEDEN, 31.1.2017
Téma: Současná situace na světovém, evropském a českém trhu s mlékem
Přednášející : Ing.Jiří Kopáček, CSc.
ÚNOR, 28.2.2017
Téma: Výsledky kontrolní činnosti SZPI za rok 2016
Přednášející :Ing.Petr Cuhra, SZPI Praha
BŘEZEN, 28.3.2017
Téma: Současné trendy v nákupním chování českých zákazníků
Přednášející : RNDr.Zdeněk Skála, GfK Czech
DUBEN, 25.4.2017
Téma: Zkušenosti a výsledky veterinárního hygienického dozoru
Přednášející : doc.MVDr.Antonín Kozák, PhD., SVS Praha
KVĚTEN, 30.5.2017
Téma: Konvenience
Přednášející :Ing.Hana Valentová, CSc., Hugli Food, s.r.o.
ČERVEN, 27.6.2017
Téma: Rostlinné nápoje(mléka)
Přednášející :Prof.Ing.Jana Dostálová, CSc., VŠCHT
ZÁŘÍ, 26.9.2017
Téma: Konzervanty v potravinách
Přednášející :Doc.Ing.Helena Čížková, Ph.D., VŠCHT
ŘÍJEN, 31.10.2017
Téma: České pivovarnictví a pivní trh
Přednášející :Ing.Petr Novotný, ÚZEI
LISTOPAD, 28.11.2017
Téma: Svět kávy
Přednášející :Ing.Lenka Brzoňová, Jacobs Douwe Egberts, s.r.o.
Program potravinářských úterků v r. 2016
LEDEN, 26.1.2016
Téma: Jak číst informace na obalech potravinářských výrobků
Přednášející : Prof.Jana Dostálová, VŠCHT
ÚNOR, 23.2.2016
Téma: odborné vzdělávání v oblasti potravinářství
Přednášející : Ing.Husová, Ing.Nováčková
BŘEZEN, 29.3.2016
Téma: Moderní biotechnologie v potravinářství
Přednášející : Prof.Ing.K.Demnerová,CSc., VŠCHT, Ing.Z.Stratilová, MZe
DUBEN, 26.4.2016
Téma: Choroby vyvolané pšenicí a příbuznými obilovinami
Přednášející : MUDr.Iva Hoffmanová, Ph.D., 3.LF UK
KVĚTEN, 31.5.2016
Téma: Detoxikace organismu
Přednášející : Doc.MUDr.Pavel Kohout Ph.D., Thomayerova nemocnice
ČERVEN, 28.6.2016
Téma: Chvála české kuchyně
Přednášející : PhDr.Hugo Schreiber, nakladatelství Perseus
ZÁŘÍ, 27.9.2016
Téma: Sacharidy a náhradní sladidla
Přednášející : Prof.Ing.Jana Dostálová, VŠCHT
ŔÍJEN, 25.10.2016
Téma: Socioekonomické aspekty využívání potravinových doplňků z léčivých rostlin
Přednášející : Ing.Vladimír Verner, Ph.D., ČZÚ
LISTOPAD, 29.11.2016
Téma: Nealkoholické nápoje – jak poznáme kvalitu?
Přednášející : Doc.Ing.Helena Čížková, Ph.D., VŠCHT
Program potravinářských úterků v r. 2015
LEDEN, 27.1.2015
Téma: Konopí pro potravinářské a léčebné užití
Přednášející : Doc.Ing.Marie Hrušková, CSc., VŠCHT
ÚNOR, 24.2.2015
Téma: Posuzování životního cyklu a produkce potravin
Přednášející : Doc.Ing.Vladimír Kočí, Ph.D., VŠCHT
BŘEZEN, 31.3.2015
Téma: Potraviny a český spotřebitel – výsledky sociologického průzkumu
Přednášející : Ing.Petr Cuhra, SZPI
DUBEN, 28.4.2015
Téma: Potenciál jedlého hmyzu ve střední Evropě
Přednášející : Doc.Ing.Marie Borkovcová, Ph.D, MU Brno
KVĚTEN, 26.5.2015
Téma: Víme co jíme a vliv úpravy stravyna výsledný účinek na zdraví
Přednášející : MUDr.Bohumil Turek,CSc, Společnost pro výživu,
RNDr.Petr Šíma, CSc, Akademie věd ČR
ČERVEN, 31.6.2015
Téma: Stanovení prahu potravinové bezpečnosti
Přednášející : Ing.Olga Štiková, ÚZEI Praha
ZÁŘÍ, 29.9.2015
Téma: Rostlinné polyfenoly v potravě, biologický význam ve výživě
Přednášející : Doc.Ing.Zdeněk Zloch, CSc,. Ústav hygieny a prevent.medicíny Plzeň
ŘÍJEN, 27.10.2015
Téma: Problematika falšování potravin z pohledu SZPI
Přednášející : Ing.Petr Cuhra, ředitel SZPI Praha
LISTOPAD, 24.11.2015
Téma: Drůbeží maso – jak poznáme kvalitu?
Přednášející : MVDr.František Mates, Sdružení drůbežářských podniků
Program potravinářských úterků v r. 2014
LEDEN, 28. 1. 2014
Téma: Využití mikrovlnného ohřevu při zpracování potravin
Přednášející : Ing. Lenka Votavová, Ph.D., VŠCHT,
ÚNOR, 25. 2. 2014
Téma: Plýtvání potravin v ČR
Přednášející: Bc. Lucie Strolená, Adam Podhola – iniciativa“Zachraň jídlo“, Christine Maritzová . Glopolis
BŘEZEN, 25. 3. 2014
Téma: Technologie vysokého tlaku pro prodloužení údržnosti a zachování bioaktivních látek potravin
Přednášející: Ing. Milan Houška, CSc. VÚPP, v.v.i., Ing. Pavlína Uhrová, Kofola a.s.
DUBEN 29. 4. 2014
Téma: Jak se řídí kvalita v obchodním řetezci
Přednášející: Ing. Pavel Mikoška, CSc. ředitel kvality společnosti Ahold
KVĚTEN 27.5.2014
Téma: Pivovarnictví a pivní trh ČR
Přednášející: Ing.Petr Novotný, ÚZEI
ČERVEN 24.6.2015
Téma: Inovační aktivity v potravinářství
Přednášející : JUDr.Ing.Josef Mezera, CSc., ÚZEI
ZÁŘÍ, 30. 9. 2014
Téma: Možnosti aplikace nanotechnologií v agro-potravinářském komplexu
Přednášející : Prof.Ing.Jan Káš, DrSC., VŠCHT
ŘÍJEN, 21. 10. 2014
Téma: Pohled SZPI na kontrolu doplňků stravy
Přednášející : Ing.Miriam Bellofattová, SZPI
LISTOPAD, 25. 11. 2014
Téma: Kvalita potravin na trhu – zkušenosti zástupce spotřebitelů
Přednášející : Ing.Irena Michalová, Sdružení českých spotřebitelů
Program potravinářských úterků v r. 2013
LEDEN, 29. 1. 2013
Téma: Netradiční potraviny v cereálním oboru
Přednášející : Doc. Ing. Marie Hušková, CSc., VŠCHT FPBT
ÚNOR, 26. 2. 2013
Téma: Nutriční stav seniorů a možnosti jeho zlepšení
Přednášející: MUDr. Jolana Rambousková, CSc., 3. LF UK
BŘEZEN, 26. 3. 2013
Téma: Česká databáze složení potravin, stav zpracování a možnosti jejího využití
Přednášející: Ing. Marie Macháčková, UZEI
DUBEN, 30. 4. 2013
Téma : Netradiční potravinářské využití ječmene
Přednášející: Ing. Radovan Smrž , Zeelandia
KVĚTEN, 28. 5. 2013
Téma: Biodegradovatelné obaly a balení potravin
Přednášející: Doc:Ing.Jaroslav Dobiáš CSc.
ČERVEN , 25. 6. 2013 Téma :Zkušenosti s výrobou mražené zeleniny v AGRO Jesenice
Přednášející: Ing.Josef Kubiš
ZÁŘÍ, 24. 9. 2013
Téma : Alkohol a společnost
Přednášející: Doc.MUDr.Jaroslav Zvěřina CSc
ŘÍJEN, 29.10.2013
Téma: Potravinová alergie z pohledu alergologa i paciena
Přednášející: Ing.Dana Gabrovská PhD. a MUDr.Ivana Šetinová
Program potravinářských úterků v r. 2012
Leden, 31.1.2012
Téma: Inovace výživových doporučení
Přednášející:Prof. Jana Dostálová, CSc,VŠCHT a SPV
Únor, 28.2. 2012
Téma: Sbírejte houby i v zimě
Přednášející : Ing. Švecová
Březen, 28.3.2012
Téma: Bezpečnost a autenticita doplňků stravy
Přednášející: ing. Eliška Václavíková, VŠCHT,
Duben, 24.4.2012
Téma: Situace v oblasti pěstování a výroby (révového) vína
Přednášející : MZe Ing.Králíček,. Mze ČR
Květen, 29.5.2012
Téma: Nejnovější zkušenosti s odhalováním falšování potravin
Přednášející: Ing. Petr Cuhra, SZPI Praha
Červen, 26.6.2012
Téma: Kvalita a mýty o cereálních výrobcích
Přednášející: Doc. Ing. Josef Příhoda, CSc., Ing. Marcela Sluková, Ph.D.
Září: 25.9.2012
Téma: Aktuální otázky z oblati označování potravin
Přednášející : Ing.Martin Štěpánek,MZe ČR
Říjen: 30.10.2012
Téma: Spolupráce potravinářů s fyziky
Přednášející : experti z VŠCHT
Listopad: 27.11.2012
Téma: Jak poznáme kvalitu masa?
Přednášející : Ing.Jan Katina, František Kšána
Program potravinářských úterků v r. 2011
Řijen, 26.10.2011
Téma: Výsledky inspekčních kontrol bezpečnosti a kvality potravin
Přednášející: Ing.Petr Cuhra, ředitel SZPI Praha
Listopad, 29.11.2011
Téma: Klamavé (obchodní) praktiky na trhu s potravinami (při označování a obchodní prezentaci potravin), včetně různých mediálních desinterpretací(ve spolupráci s Pracovní skupinou Potraviny a spotřebitel při České technologické platformě pro potraviny)
Přednášející: MUDr. Jan Vavrečka,
Leden, 25.1.2011
Téma : Současný stav světového mlékárenství
Přednášející: Ing. Jiří Kopáček, CSc., předseda představenstva Českomoravského svazu mlékárenského
Únor, 22.2.2011
Téma : ČESKÝ POTRAVINÁŘSKÝ PRŮMYSL – JEHO ŠANCE A RIZIKA V BUDOUCNOSTI
Přednášející: Doc. Ing. Tomáš Doucha, Csc., náměstek ředitele ÚZEI pro vědu a výzkum
Březen, 29.3.2011
Téma : Pěstované houby a jejich význam pro zdraví a výživu
Přednášející: RNDr. Vladimír Erban, CSc., Oddělení mikrobiologie a hygieny potravin, Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.
Ing. Ivan Jablonský, CSc., Odborník na pěstování jedlých a léčivých hub
Program potravinářských úterků v r. 2010
Leden, 26.1.2010
Téma : K aktuální situaci v mlékařství
Přednášející: Ing. Oldřich Obermaier, zástupce firmy BONGRAIN, a.s., Francie v ČR
Únor, 23.2.2010
Téma : aktuální problémy logistiky v potravinářství
Přednášející: Prof. Ing. Ivan Gros, CSc.
Březen, 30.3.2010
Téma : aktivní obaly potravin a možnosti využití nanotechnologií
Přednášející : Ing. Kristýna Hanušová,
Ústav konzervace potravin a technologie masa, VŠCHT v Praze
Duben, 27.4.2010
Téma: Nanotechnologie a potraviny
Přednášející : doc. RNDr. Jitka Kubátová, CSc., Technologické centrum AV ČR
Květen, 25.5.2010
Téma : Český spotřebitel a potraviny
Přednášející : Ing. Inka Laudová, ředitelka Inspektorátu SZPI v Praze
Červen, 29.6.2010
Téma : Regionální potraviny na globalizovaném potravinovém trhu.
Přednášející : Ing. František Sládek, CSc.,vrchní ředitel úseku potravinářských výrob, MZe
Bc. Kateřina Budínová, vedoucí oddělení propagace MZe
Září, 21.9.2010
Téma : Trendy v Evropské potravinářské legislativě (vč. potravin nového typu)
Přednášející : Ing. Daniela Winklerová, CSc., Státní zdravotní ústav Praha
Říjen, 26.10.2010
Téma : Nové poznatky o sacharidech ve výživě
Přednášející: MUDr. Jolana Rambousková,CSc., 3.LF UK
Doc. Ing. Josef Příhoda, CSc., FPBT, VŠCHT Praha
Listopad, 30.11.2010
Téma : Jak se orientovat v kvalitě masných výrobků
Přednášející : Ing.Jan Katina, Český svaz zpracovatelů masa
Přednášející : Ing. Kristýna Hanušová,