Česká potravinářská společnost (ČPS) je dobrovolné sdružení odborníků z různých oborů potravinářského průmyslu, pracovníků z potravinářských výzkumných ústavů, vysokých škol, zástupců dozorových orgánů, hygieniků, veterinářů, zdravotníků a další zájemců o problematiku výroby a spotřeby potravin.
ČPS svoji činnost zabezpečuje vytvářením pracovních skupin ad hoc ze svých členů i dalších expertů na řešení konkrétních úkolů.
ČPS organizuje prostřednictvím své Odborné skupiny pro nové směry v potravinářském průmyslu pravidelné odborné akce konané jednou měsíčně (s výjimkou července, srpna a prosince) nazvané „ potravinářské úterky.“
Uvedené akce sestávají obvykle z jedno až jedno a půl hodinové přednášky a cca hodinové diskuse. V současné době má tato forma odborných akcí trojí zaměření:
1. nové poznatky v oblasti potravinářské vědy a techniky ,
2. potravinářské asociace, společenstva a sdružení – jejich současný stav a další vývoj v oboru jejich působnosti,
3. představení přední potravinářských podniků
Vedle vlastního sdělení se klade důraz na diskusi, kde mnohdy vznikají podnětné návrhy na další postup či řešení v dané oblasti. Potravinářské úterky vedle odborného změření umožňují i navazovat četné odborné kontakty a plní i roli klubových setkání členů ČSP.
Odborné skupiny ČPS na vyžádání jsou schopny připravovat marketingové podklady pro uvádění potravinářských výrobků na trh, vyhodnocovat jejich nutriční přínosy a reagovat na populistické projevy a mýty o potravinách.
ČPS spolupracuje se státními orgány ČR v oblasti zabezpečení problematiky zdravotní nezávadnosti (bezpečnosti potravin) z pohledu dozorové činnosti a aspektů mezinárodní spolupráce prostřednictvím speciálně vytvořené pracovní skupiny.
V této oblasti se angažuje skupina členů ČPS a spolupracuje na oficiálních materiálech MZe a PK ČR k tomuto tématu.